Se spune că în Santorini sunt „mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă și mai mulți măgari decât bărbați”.
INFORMAȚII GENERALE
Santorini este o insulă din Marea Egee, aparținând arhipeleagului Insulele Ciclade din Grecia, cu o suprafață de doar 79,19 km pătrați. Cele mai importante localități din Santorini sunt Fira, o așa-zisă capitală, Oia, de unde poți privi cel mai frumos apus, dar și Kamari și Perissa, renumite pentru plajele cu nisip negru.
După cum bine știți dacă ne urmăriți pe canalele de socializare, noi ne alegem destințiile spontan, în funcție de cum găsim bilete de avion ieftine. Ne doream de multă vreme să ajungem pe o insulă, însă nu știam cu exactitate unde.
CUM AM AJUNS ÎN SANTORINI?
Norocul a fost de partea noastră atunci când am găsit biletele de avion spre Santorini. Prețul a fost de 630 de lei dus-întors, pentru două persoane. Le-am achiziționat fără să stăm prea mult pe gânduri și-așa a început aventura noastră în Santorini.
UNDE NE-AM CAZAT?
Primul pas după cumpărarea biletelor de avion a fost găsirea unei cazări. Am consultat Booking-ul în lung și-n lat până am găsit Hotelul Fortuna Perissa, aflat în Perissa, la un preț acceptabil.
Pentru că încercăm de fiecare dată să călătorim cu cât mai puțini bani, nu avem pretenții uriașe de la cazările pe care le alegem. Ne este suficient să dormim într-un spațiu curat și accesibil din punct de vedere al mijloacelor de transport aflate în zonă.
Hotelul Fortuna Perissa ne-a făcut cu ochiul în primul rând datorită locației, aflându-se foarte aproape de plajă, dar având și o stație de autobuz în proximitate. Prețul a fost de 68 de euro pe noapte pentru două persoane, cu mic dejun inclus.
În ceea ce privește prețul, a ajutat mult faptul că am rezervat cazarea din luna iunie, deși noi am călătorit în Santorini în septembrie. Ulterior, am încercat să ne schimbăm opțiunea de cazare pentru a avea șansa să descoperim mai multe locuri, dar prețurile deja explodaseră. Perissa a fost, totuși, cea mai bună alegere pentru noi.
CE AM FĂCUT ÎN SANTORINI?
Cazarea din Perissa ne-a oferit cele mai frumoase răsărituri, o plajă superbă cu nisip negru și o mare numai bună de bălăcit. Putem spune că aici a fost locul unde ne-am încărcat bateriile, căci în rest, am închiriat un ATV și am colindat toată insula, în căutare de plaje sălbatice, apusuri de neuitat și locuri cât mai puțin turistice.
Cu toate acestea, nu am putut să trecem cu vederea întinderile renumite ale insulei, și anume plajele Kamari, Red Beach și Black Beach.
Red Beach, sau plaja Roșie, este situată în sudul insulei, chiar sub satul Akrotiri. Denumirea pe care o poartă se datorează stâncilor de culoare roșiatică care o înconjoară, iar contrastul cu albastrul mării e de-a dreptul uimitor. Un domn cânta la vioară, valurile se spărgeau de mal. Am închis ochii și doar ne-am bucurat.
Localitatea Kamari se află la baza nordică a muntelui Mesa Vouno, care o desparte de Perissa. Are cea mai lungă plajă din Santorini, de aproximativ 5 km, și este cea mai curată și mai bine dezvoltată, motiv pentru care a fost și premiată cu Blue Flag de către Fundația pentru Educație pentru Mediu.
N-am putut rata Muzeul Vinului, aflat în apropiere de Kamari. Taxa de intrare a fost 15 euro, iar după un tur interesant, în care am aflat o istorie a modului de preparare a vinului între anii 1660 și 1970, am avut șansa să degustăm 4 tipuri de vin. Muzeul este situat la 8 metri sub pământ și are o lungime de 300 de metri. (Fun Fact: în Santorini, viticultorii folosesc un sistem primitiv de protecție împotriva vânturilor puternice. Acesta se numește „koulura” și reprezintă un fel de coșuleț, asemănător cu o coroniță, creat din corzile viței, care adăpostește strugurii.)
În rest, ne-am plimbat pe pietonalele de pe malul calderei și am admirat cu nesaț priveliștea din fața ochilor. Pozele și filmările nu pot reda adevărata frumusețe a peisajelor!
Clădirile albe cu piscinile de tip infinity, care mai de care, cocoțate parcă unele peste altele, cupolele albastre ale bisericilor, stâncile negre, marea de un albastru ireal, toate împreună păreau a aparține unui vis frumos, desprins de realitatea cotidiană.
Da, categoric, cu siguranță, Santorini ne-a cucerit pe deplin.