Călătoriile noastre pornesc întotdeauna de la o fărâmă de idee. Apoi, ușor-ușor, se conturează și restul. Așa s-a întâmplat și de data aceasta, când am văzut pe internet o fotografie cu Statuia Inima lui Iisus, de pe Dealul Gordon, și ne-am dorit să o vedem. Ne-am pregătit și, într-o zi de sâmbătă, am pornit spre Harghita, cu o întreagă listă de obiective de vizitat. Ulterior s-a întâmplat s-ajungem și prin județul Mureș, fiindcă acolo am găsit cazare pentru o noapte. Era vară și toate pensiunile erau pline-ochi de turiști.
PARCUL MINI TRANSILVANIA – primul de pe listă
Parcul Mini Transilvania a fost înființat în 2020 și se află în Băile Seiche, din Odorheiul Secuiesc. A fost creat pentru a promova turismul din Ținutul Secuiesc și deține peste 90 de machete reprezentând cetăți medievale și localități istorice. Este unicul astfel de parc din toaaaată România și prezintă diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale. (Noi am vizitat un astfel de parc în Istanbul, nu ne-am fi închipuit că avem unul și la noi în țară.)
Prețul biletului de intrare este de 30 de lei pentru adulți și de 15 lei pentru copii sau pensionari.
Pe lângă bucuria de a vedea clădiri și așezări în miniatură, create cu o atenție deosebită, Parcul Mini Transilvania vine la pachet și cu alte activități, fiind un spațiu family-friendly numai bun pentru un weekend călduros de vară. Există o mini-mocăniță, dar și căruțe trase de bivoli, două muzee, un spațiu de agrement, dar și un teren de joacă pentru copii. Nouă ne-a plăcut tare mult și îl recomandăm cu drag.
GALERIA PORȚILOR SECUIEȘTI – muzeu în aer liber
Unul dintre cele două muzee din Parcul Mini Transilvania este chiar Galeria Porților Secuiești, care conține un număr de 16 astfel de porți, sculptate în stilul specific zonei.
Muzeul nu percepe taxă și poate fi vizitat pe tot parcursul anului.
MUZEUL APELOR MINERALE
Muzeul Apelor Minerale este celălalt muzeu dintre cele două aflate în Parcul Mini Transilvania. Deși nu este un muzeu uriaș, parcurge într-un mod interesant istoria apelor minerale din zonă, printre exponate aflându-se și ulcioare de pe timpuri, dar și căruțe trase de bivoli, care transportau apa și care au devenit reprezentative pentru orașul Odorheiu Secuiesc.
STATUIA INIMA LUI IISUS
Aceasta se află pe Dealul Gordon, între Odorheiul Secuiesc și Praid, și este obiectivul care ne-a impulsionat să venim în această zonă.
Este cea mai mare statuie a lui Iisus din toată Europa de Est, având o înălțime de 22 de metri și fiind construită din fier și oțel inoxidabil. Statuia a costat în jur de 200.000 de euro și a fost construită din donațiile localnicilor din Lupeni.
Totodată, în interiorul statuii se află o scară, astfel că poți ajunge până în vârful ei și poți admira priveliștea din jur.
Cu toate că statuia a devenit destul de cunoscută, drumul până la ea nu e unul tocmai bun.
DEALUL MELCULUI
Dealul Melcului este o rezervație geologică, fostă zonă de exploatare minieră. Întinzându-se pe 8 ha, în perimetrul zonei se găsesc importante depozite minerale de aragonite, calcit, coralite și depuneri de travertin. Zona se poate vizita pe un traseu stabilit, unde din loc în loc poți citi informații despre argonit.
CASA FLUTURILOR
Casa Fluturilor este un fel de crescătorie de fluturi tropicali. A fost deschisă în primăvara anului 2012, iar intrarea costă 10 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii.
Fluturii sunt aduși de la ferme din America de Sud, Asia și Africa, sub formă de crisalide. Acestea sunt puse într-o clocitoare special amenajată, iar în decurs de câteva zile apar frumoșii fluturi, care au, din păcate, o viață foarte scurtă, trăind numai câteva săptămâni.
E un sentiment inedit să-i privești zburând peste tot în jurul tău, dar trebuie să fii și foarte atent ca nu cumva să-i atingi sau calci.
CANIONUL DE SARE PRAID
Canionul se Sare s-a format în principal datorită pârâului Corund, care a retezat practic muntele de sare, lăsând în urmă pereți abrupți de sare și stânci albe spectaculoase.
La crearea acestui defileu a contribuit, totuși, și activitatea omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund.
Putem admira acest traseu spectaculos în lungime de cca. 1 km începând din luna aprilie și până în octombrie, iar biletul costa 10 lei pentru adulti și 5 lei pentru copii.
LACUL URSU
Lacul Ursu nu era initial pe lista noastră, dar pentru că am găsit cazare în Sovata, am ținut musai să îl vedem și să facem o baie în el.
Lacul Ursu este cel mai important dintre cele cinci lacuri aflate în Stațiunea Sovata, iar denumirea lui se datorează formei pe care o are, asemănându-se cu o blană de urs desfășurată. Acesta este, totodată, și cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentrație salină din toată lumea.
Are o temperatură de 29 de grade la suprafață și de 41 de grade la adâncime de 1,5 metri. De asemenea, este singurul lac cu apă sărată din lume care e și înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorată solului vulcanic.
Scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei și doar într-o anumită zonă a lacului, unde este amenajat și un ponton. Pentru a intra trebuie să plătești un bilet de 40 lei pentru adulți și 30 lei pentru copii. Din momentul în care intri în perimetrul amenajat al lacului, nu ai voie sa ieși mai mult de 15 minute, altfel vei fi taxat din nou.
Turiștii care ajung la Lacul Ursu nu au voie să facă baie înainte de ora 10:00 și după ora 18:00. Am înțeles că băile nu trebuie să depășească 20-30 de minute pentru adulți, iar pentru copii, 10-15 minute.
Ar mai fi fost câteva obiective de vizitat prin aceste zone, pe care nu le-am putut vedea din cauza timpului, ca de exemplu Muzeul Pălăriilor de Paie din Criseni, Salina Praid, Lacul Sfânta Ana, Cheile Vârghișului sau Fabrica de Bere Csiki.
A fost, per-total, un weekend foarte frumos, am făcut o mulțime de poze și filmulețe. Multe dintre ele le puteți vedea și pe conturile noastre de Instagram, TikTok sau Facebook.