Ce am facut in Istanbul 4 zile

Istanbul- orașul aflat pe doua continente

A sosit și ziua când mi se indeplinea un vis. Imi planificasem în detaliu tot de avem de făcut in cele 4 zile cat aveam să fiu in Istanbul. Cu toate acestea emoțiile erau la cote maxime. Visasem la asta de ceva timp. Imi imaginasem această călatorie de nenumarate ori.

In gând mă plimbasem pe malul Bosforului, respirasem aerul sărat de mare, mă pierdusem pe străduțele aglomerate ale orașului, băusem cu nesaț ceaiul din paharele in formă de lalea, simțisem gustul sanvișului cu pește in pâine.

Cum am ajuns in Istanbul

Am luat bagajele și la prima ora eram in aeroport. Zborul cu Tarom a durat 1 ora si 15 minute. La ora 10 eram in orașul mult visat, Istanbul. Aeroportul Ataturk mi s-a părut mare si plin de lume. După formalitațile de chek-out , am luat bagajele si am coborât spre metrou.

In Istanbul, transportul in comun este foarte bine pus la punct, și cum eu mă documentasem temeinic de pe internet , am cumpărat de la unul din automatele de acolo un Istanbulkart, pe care l-am incărcat cu o sumă de bani. Am luat metroul, am mers 6 stații pană în Zeytinburnu, apoi am coborât pe partea dreaptă și am luat tranvaiul T1 in direcția Kabataș, pana in Eminonu.

Aveam cazare la un hotel de 3 stele, un hotel curațel si foarte aproape de toate obiectivele pe care mi le propusesem să le vizitez, si anume Dream Bosforus Hotel.

După ce ne-am ratăcit puțin printre niște straduțe înguste, am gasit hotelul .

Hai hui prin Istanbul- prima zi

Am lasat bagajele și am plecat nerăbdatori să descoperim orașul, având în vedere că era abia ora prânzului.

Deși planificasem de acasă ce vom face în fiecare zi, in momentul în care am văzut Bosforul, imagine care parcă mi-a tăiat respirația, nu știam cu ce sa incepem, nu știam in care loc să mergem prima dată.

Intr-un final ne-am hotărât să mergem la Uskudar, să vedem Insula Fecioarei, loc în care ne și puteam odihni. Flămanzi fiind, am luat câte un kebab cu suc de rodii de la un vanzător de pe stradă , apoi am luat ferybotul si în câteva zeci de minute eram pe malul asiatic. Ajunși acolo am savurat un ceai și ne-am bucurat in tihnă de peisaj. Am mai fi ramas să vedem si apusul, dar eram prea dornici și de altceva, așa că ne-am propus ca in ultima zi, să venim sa vedem și apusul.

Am luat fery înapoi pe malul European, apoi am trecut la pas Podul Galata, am admirat pescarii de pe pod și am urcat ușor pâna la Turnul Galata, loc foarte aglomerat. Fiind o coadă imensă, am renunțat la idea de a urca in turn, așa că doar am făcut poze si ne-am întors la Podul Galata, loc in care am mâncat un sandwich cu pește in pâine. Ușor, ușor ne-am îndreptat pe jos spre hotel, astfel finalizând o zi plină.

Hai hui prin Istanbul- a doua zi

A doua zi dimineața la ora 7 eram la micul dejun. Eram hotărâți să mergem să vizitam Palatul Topkapi, Moscheia Albastră și AyaSofia iar dupa masă, dacă ne îngăduia timpul să mergem in Eyup, la cafeneaua Pierre Loti. Vremea era super, numai bună de vizitat.

Am inceput cu Palatul Topkapi, loc incărcat de istorie, loc care a fost reședința sultanilor vreme de aproape 400 de ani, intre 1465-1856. A fost transformat in muzeu, după căderea imperiului ottoman și formarea Republicii Turce, in 1924. A intrat in patrimonial UNESCO IN 1985. Aici am petrecut câteva ore, încercând să ne imaginăm viața cadânelor din Harem, sau viața celor care au trait acolo, ne-am bucurat de peisajul asupra Bosforului de pe una din terasele palatului. Probabil că ar fi trebuit vizitat mai pe îndelete, dar timpul nostru era limitat, așa că am plecat spre Moscheia Albastra. Acolo am stat la o coada imensa. Nu am fost profund impresionată, deoarece o mare parte a moscheii era in renovare.

Mi-a placut foarte mult cum cele doua moschei stau marețe, fata in fata, parcă rivalzând.

Hai hui prin Istanbul- a treia zi

In a treia zi aveam planificat să mergem la parcul Miniaturk, să ne plimbăm pe Istiklal Caddesi si să facem o croaziera pe Bosfor.

Parcul Miniaturk este un parc superb, cu multe alei si în care se află clădiri importante din Turcia construite la o scală de 1/25. Este un loc superb, un loc din care pleci mai bogat sufletește, un loc în care descoperi o parte din istoria Turciei.

Strada Istiklal din Istanbul, care are un nume ușor neobișnuit pentru orice european, este numită Grande Rue De Pera de către francezi, iar populația vorbitoare de limbă engleză a planetei o numește bulevardul Independenței.

Situată în cartierul Beyoglu (Pera), această stradă elegantă, lungă de aproximativ un kilometru și jumătate, este construită neobișnuit de dens, cu diverse clădiri și structuri, care se caracterizează printr-o arhitectură specială și neobișnuită pentru Istanbul. Pe Istiklal din Istanbul puteți vedea buticuri și magazine mari, galerii de artă, cinematografe și teatre de artă, biblioteci, muzică și librării, restaurante și cafenele populare, pub-uri și localuri tradiționale, cluburi de noapte renumite.

Hai hui prin Istanbul- a patra zi

In a patra zi am mers in Grand Bazar, dar mai mult ca sa vizităm căci nu am făcut foarte multe cumpăraturi de acolo. Oricum, am ințeles că nici prețurile nu sunt foarte mici. Apoi ne-am plimbat prin Ortakoy, unde am mâncat kumpir si o vafă cu ciocolată si capșuni absolut delicioasă.

La intoarcere am vizitat Palatul Dolmabahce, care e cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. Turul complet începe prin poarta dinspre continent, situată în vecinătatea stadionului Beșiktaș, pentru a se încheia pe malul mării, prin terasa palatului.

Și în final, în ultima zi doream să mai facem ceva cumpărături iar apoi să prindem apusul in Uskudar căci urmatoarea dimineață trebuia sa mergem la aeroport.

A fost un weekend perfect. Eu sunt pasionată de Turcia, de limba si cultura lor, asa ca voi reveni ori de câte ori voi avea ocazia in acest oraș fabulous.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *